Nordmenn i krig med nordmenn, bare dager før andre verdenskrig var slutt. Etter en kamp på liv og død lå 16 mann igjen på slagfeltet i Eggedalsfjellene.
Dette er enestående i Norges historie. Ikke siden vikingtiden har norske militære avdelinger ført krig mot hverandre.
Boka viser leserne hvor galt det kan gå når noen marginaliserte fanatikere får politisk og militær makt. I sitt stadig mer virkelighetsfjerne og konspiratoriske ekkokammer dyrket norske nazister et fiendebilde som kulminerte i tortur og drap.
Halvor A. Hartz har benyttet sin erfaring som etterforsker og tilbyr i sin nye bok svar på spørsmål som helt siden krigen har vært stilt av historikere, journalister, forfattere, pårørende og deltakere:
• Hvorfor kjempet norske soldater mot hverandre på liv og død, bare dager før tyskerne kapitulerte?
• Hvem var de?
• Hva kjempet de for?
• Hva hadde bragt dem høyt til fjells for å slåss?
• Og hvem har ansvaret for at trefningene fant sted og for at 16 menn måtte dø?
Funnene han har gjort snur opp ned på de fleste av de etablerte forestillingene om hva som skjedde, og hvem som må bære ansvaret for disse tragiske hendelsene bare dager før fienden kapitulerte.
Boka gjør oss også kjent med mange av de menneskene som ble dratt inn i denne brutale krigen som en følge av egne valg, tilfeldigheter, eller politisk overbevisning. Dette er blitt til fortellinger om personer som måtte ta konsekvensene av sine valg – historier som tidligere ikke har vært fortalt.
«Det såkalte «Haglebuslaget» har tidligere vært omtalt i en rekke av bøkene som skildrer dragkampen mellom okkupasjonsregimet og motstandsbevegelsen i krigens sluttfase.
Men beretningene er gjerne summariske, og de gir nye lesere liten innsikt om bakgrunnen for kamphandlingene i Eggedal. For de som har savnet en større og mer fakta- og kildebasert fremstilling, vil denne boka være et gledelig unntak». Frode Færøy
Førsteamanuensis, Norges Hjemmefrontmuseum
«Tidligere litteratur om emnet "Haglebuslaget" har ofte vært farget av bestemte oppfatninger om hendelsene, og av gjentakelser av tidligere unøyaktigheter i bøker og blader.
Denne boken tilfører leseren noe helt nytt. Solid etterforskning i primærkildene, fri for synsing og mening - og så nær fakta som det er mulig å komme nesten 80 år etter hendelsene.» Jan Warberg,
Base Elg og Norsk Motstandsbevegelse 1940-1945.
320 sider - Mer enn 100 illustrasjoner, mange av dem ikke tidligere publisert - Navnelister på soldatene i de enkelte styrkene - 737 fotnoter
Link til boken hos ISSUU (åpnes i nytt vindu)
Bestill boken |